Стадион Местая

Стадион ”Местайя” е официалния терен на футболен клуб Валенсия. Разположен е във Валенсия, Испания. Прочут е със стръмните си тераси, поради което изглежда опасен.

Стадионът е открит на 20 май 1923 г. с приятелски мач между Валенсия и Леванте. С това се слага началото на нова ера, която загърбва стария терен на отбора – “Algiros”.

През 1925 г. ”Местайя” е стадионът, на който се провежда първия официален мач на испанския национален отбор. Избран е и за дебюта на Испания на Световното първенство през 1982 г. Освен това стадионът е бил домакин на няколко финала в европейските клубни турнири.

С преместването си на ”Местайя”, отборът на Валенсия започва да разкрива потенциала си. Това кара ръководството на отбора да увеличи капацитета на стадиона, който първоначално възлиза на 17 000. През 1927 г. местата се увеличават на 25 000, но скоро след това започва Гражданската война в Испания и съоръжението се използва като склад за провизии и концентрационен лагер.

След завръщането на ”Местайя” през 1941 г., Валенсия започва да жъне успехи. През следващите няколко години, клубът спечелва достатъчно пари, за да възстанови стадиона си.

През 50-те игрището претърпява най-голямата промяна в цялата си история. Капацитетът на стадиона се увеличава на 45 500 места. Но след преливането на река Турия, съоръжението е наводнено и повечето от похарчените пари за реконструкцията му отиват на вятъра. Въпреки това, с много усилия клубът успява да го възстанови.

През 60-те видът на стадиона остава същия. Превръща се в основен терен за провеждането на много европейски фестивали. През 1969 г. изразът “Anem a Mestalla”(“Хайде да ходим на Местайя”), който е доста популярен сред привържениците на клуба вече не е актуален, понеже за кратко името на стадиона се сменя в чест на легендарния президент на клуба – Луис Гинер. Името се запазва в продължение на 15 години, докато по нареждане на самия Гинер отново се връща предишното име – ”Местайя”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s