Алианц Арена

Алианц Арена от сезон 2005/2006 е домът на двата професионални футболни клуба от Мюнхен – Байерн Мюнхен и Мюнхен 1860. И двата тима преди това са играли домакинствата си на Олимпийския стадион в града – Байерн от 1972, а Мюнхен 1860 от 1990 година. Капацитетът на “Алианц Арена” в момента е 75 024 места.

Историята на стадиона красавец започва с проведените на 21 октомври 2002 година избори, които трябва да определят дали да се построи нов стадион и дали точно Мюнхен да предостави нужната инфраструктура. Две трети от избирателите подкрепят идеята, като основната алтернатива била генерална реконструкция на ”Олимпиящадион” – впоследствие отхвърлена като вариант.

”Алианц Арена” е построен в северната част на града. Стойността на конструкцията е изчислена на €350 млн.

Работите по стадиона започват през есента на 2002 година и завършват през април 2005 г. Първоначално стадионът е побирал 66 000 души, но през 2006 г. е реконструиран. Настоящият си капацитет от 75 025 места достига през 2015 г. За мачовете от европейските турнири капацитетът се свива до 70 000.

Разделен е на три етажа. Покривът на стадиона покрива на 100% седящите места. Под него са инсталирани специални транспаранти, които могат да се разтварят по време на срещите и да предпазват играчите и зрителите от силна слънчева светлина.

Разходите за стадиона са поделени по равно между двата мюнхенски отбора.

Проектът за Алианц Арена е направен от швейцарската архитектурна фирма Херцог и Де Меурон.

Революционен и уникален е начинът, по който външната част на стадиона е конструирана със съединени полупрозрачни самопочистващи се панели, напълнени с изсушен пресован въздух. Те могат да бъдат запалени от вътрешността си и да светят в три различни цвята – бяло, червено и синьо. Материалът, от който са съставени е Етилен-тетрафлуоретилен. Всеки панел е покрит с фолио с дебелина 0.2 мм, съставено от малки точки. Отдалеч създава илюзията че е бял, но погледнат отблизо е полупрозрачен.

Всеки елемент може да свети индивидуално от другите в един от съответните три цвята. Идеята е за мачовете на националния отбор стадиона да свети в бяло, за мачовете на Байерн в червено, а по време на домакинските двубои на Мюнхен 1860 – в синьо.

Електричеството, което илюминацията харчи е минимално – на стойност едва 50 евро на час за целия стадион. Светлините му се забелязват при тихо и ясно време от над 75 км разстояние.

Съоръжението разполага във вътрешността си с два фен магазина – съответно на Байерн и на Мюнхен 1860, детски занимални и дори LEGO World. В пространството около стадиона се помещават и редица ресторанти, вериги за бързо хранене, магазини.

Стадионът разполага и с най-големия паркинг в Европа – за около 9 800 места. На север от стадиона се намира и допълнителен специален паркинг за фен автобуси с капацитет 350 места. Касите за билети са 54.

Има четири съблекални за отборите – по една за двата домакински тима и по една за техните съперници, четири треньорски съблекални и две за съдиите. Осигурени са и площи за разгрявка на състезателите. Тоалетните са 550, за удобство на зрителите са разположени и 190 екрана.

Мачовете за откриването на стадиона са проведени на 30 и 31 март 2005 година. В първия ден Мюнхен 1860 излиза в приятелски мач срещу Нюрнберг. В тази среща пада и първият гол, отбелязан на новия стадион. Отбелязва го Патрик Милхраум от състава на Мюнхен 1860. На следващия ден Байерн се изправя срещу националния тим на Германия в демонстративен мач.

Месеци преди двете срещи, билетите за тях са изкупени. На 2 юни пък, по желание на зрителите се провежда и първото мюнхенско дерби на Алианц Арена – Мюнхен 1860 побеждава с гол на Пул Агостино.

Първата официална среща на новото съоръжение е проведена на 5 август 2005 година – в първото си домакинство за сезона Байерн Мюнхен побеждава Борусия Мьонхенгладбах с 3:0, а Оуен Харгрийвс бележи и първия гол в официален мач на стадиона красавец.

Алианц Арена е домакин и на мачове от Световното първенство в Германия през 2006 година. Приема и мача и церемонията по откриването на Мондиала. Заради спонсорски договори по време на първенството стадионът носи името “Футболен стадион от Световното първенство на ФИФА – Мюнхен”. По същите причини името на стадиона се заличава по време на мачовете от Шампионската лига и в официалните документи и статистики за двубоите съоръжението се именува като “Футболна Арена Мюнхен”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s