Сигнал Идуна Парк

Сигнал Идуна Парк е новото название на Вестфаленщадион. Разположен е в Дортмунд, Германия. Това е най-големият стадион в Германия и дом на футболен клуб Борусия Дортмунд.

През 60-те години се заражда идеята за построяване на нов стадион, понеже старият терен на Борусия – Stadion Rote Erde се нуждае от разширяване и промяна, След спечелването на КНК през 1966 г. става ясно, че Stadion Rote Erde е прекалено малък, за да побере нарастващия брой фенове на Борусия. Но тогава градът все още не разполага с необходимите средства за изграждането на нов стадион, а федералните институции не желаят да помогнат за реализацията на проекта.

През 1971 г. Дортмунд е избран да замести Кьолн като домакин на част от мачовете на Световното първенство през 1974 г. Така бюджетът, предназначен за Кьолн се прехвърля в Дортмунд. Финансите са ограничени, което налага архитектите да променят първоначалния план за изграждане на стадиона с капацитет от 60 000 места. Затова започва изграждането на доста по-скромно съоръжение с 54 000 места.

На 2 април 1974 г. отборът на Борусия Дортмунд се мести на стадиона, който оттогава е считан за техен дом.

Signal Iduna Park е място за провеждане на мачове и от Световното първенство през 2006 г. За времето, през което се провежда шампионата, името на стадиона е сменено на FIFA World Cup Stadium Dortmund.

Първоначалният капацитет от 54 000 места е намален на 42 800 през 1992 г., заради изискванията на УЕФА. След спечелването на Бундеслигата през 1995 г., стадионът е подложен на още една модернизация. Двата главни сектора – източния и западния са снабдени с по още един балкон. В следствие на тези реконструкции, капацитетът на стадиона се връща към първоначалните 54 000 места. Последвалата победа в Шампионската лига през 1997 г. отново налага увеличение на местата, с което общият им брой възлиза на 68 800.

Когато Германия печели правото да бъде домакин на Световното първенство през 2006 г., се оказва че съоръжението не отговаря на стандартите на УЕФА и се налага трето последно разширяване. Построени са четири нови трибуни, които запълват мястото между вече съществуващите. С това капацитетът възлиза на 80 708 места (общо седящи и правостоящи) или 67 000 ( само седящи).

Правото на собственост върху стадиона принадлежи на град Дортмунд, но впоследствие през 2002 г. е продадено на кредит на Борусия Дортмунд. Клубът възнамерява да изплати вноските по заема до края на 2017 г.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s